Diamant in al zijn facetten: het verschil tussen “Salt & Pepper” diamant en witte diamant

Diamant in al zijn facetten: het verschil tussen “Salt & Pepper” diamant en witte diamant

Donkere opaque diamanten, je kan er de laatste jaren niet meer omheen. Maar wat zijn ze nu juist? Is het wel echte diamant? Wat is dan het verschil met de gewone, klassieke ‘witte diamanten’? We leggen het je haarfijn uit.

Diamant in al zijn facetten: het verschil tussen “Salt & Pepper” diamant en witte diamant

Witte diamant, bewapend met de 4 C's

Wanneer het om klassieke, witte blinkende en glanzend betoverende diamant gaat, dan gaat het ook over de 4 C’s. Je kan zeggen dat de kwaliteit van een diamant afhankelijk is van deze vier factoren, de 4 C’s genoemd. Ze bepalen de waarde en ook de prijs van een diamant.

De vier C’s gaan terug op de woorden vertaald uit het engels:

  1. Cut (Slijpvorm)
  2. Clarity (zuiverheid)
  3. Color (kleur)
  4. Carat (karaatgehalte)

Deze vier eigenschappen vertegenwoordigen de kwaliteit van de diamant en worden ook gebruikt om de diamanten te identificeren. Deze diamanten worden vanaf een bepaald karaatgehalte ook geleverd met een officieel certificaat van IGI, GIA of HRD. Deze instituten schatten diamant naar waarde en maken een officieel rapport op voor de diamant.

De perfectie van een diamant is het resultaat van het precies slijpen van elk van de facetten, zodat het licht optimaal gereflecteerd wordt. Hoe beter de kleur, hoe beter de zuiverheid en hoe hoger de cts, hoe hoger de prijs.

Perfectie staat hier voorop. Een diamant van hoge kwaliteit zal alleen maar in waarde stijgen of op zijn minst zijn waarde behouden. Ze zijn dus hoog in prijs bij hun aankoop, maar waarschijnlijk zal je kleindochter er nog veel plezier aan beleven en kan je de diamant nog doorgeven aan familie.

Salt & Pepper diamant

Het verschil kan niet groter zijn, met het ‘zwarte schaap’ van de familie: de Salt & Pepper diamant. Salt & Pepper wordt, toegegeven, door sommigen in de juweel-en diamantsector vergruisd als een schande, het lelijke eendje van de familie. Maar door sommigen ook werkelijk aanbeden.

Salt & Pepper, zoals de naam doet vermoeden, verwijst naar ‘salt’, de witte spikkels in de diamant, en ‘pepper’, de zwarte spikkels in de diamant. Deze diamanten zijn verre van perfect, zeg maar onzuiver. Ze zijn zwart, wit, maar ook grijs. Geen enkele van deze unieke diamanten zijn dezelfde. Er vormt zich een waar lijnenspel in deze diamanten, iets waar je soms uren naar kan kijken. De zwarte insluitsels (pepper) zijn van koolstof. Diamant wordt gevormd door een proces diep in de aarde waarbij koolstof onder hoge druk uitkristalliseert tot diamant. De zwarte koolstof insluitsels die je ziet zijn niet uitgekristalliseerd. De witte onzuiverheden (salt) zoals vlekken, veren, scheurtjes en wolken zijn de groeilijnen van een diamant.

Salt & Pepper diamanten zijn niet ingedeeld zoals traditionele diamanten. De 4C’s (cut, clarity, color en carat) komen hier niet aan bod.

Welke zou jij kiezen? Welk type ben jij?

Met deze diamanten kan je als ontwerper ook eens extra experimenteren – zoals ik zo graag doe – als het op het ontwerp aankomt. Een uniek opvallend stuk, dat bovendien nog eens veel betaalbaarder is dan de klassieke witte diamant. Bovendien hebben ze nog altijd hun hardheid mee, het blijft een diamant!

Kies je bijvoorbeeld een briljant cut (ronde) diamant van 0.50cts met zijn zuivere D kleur? Dan ben je al snel 2.700€ kwijt. Kies je voor de Salt & Pepper diamant? Dan ben je met 600€ al gesteld! Van een verschil gesproken.

Donkere diamant is niet hetzelfde als witte, hij is nu eenmaal onzuiver. Maar zijn kleur maakt de Salt & Pepper minstens even waardevol en uniek.

Wil je een gepersonaliseerd ontwerp maken met een witte, mooi glanzende diamant? Of kom je liever een Salt & Pepper diamant kiezen?

Diamant in al zijn facetten: het verschil tussen “Salt & Pepper” diamant en witte diamant

Salt & Pepper diamanten, je kan er niet meer omheen. Is het wel echte diamant? En wat is het verschil met de klassieke witte diamant?

Koppelverkoop actie voor Valentijn

Dankzij onze koppelverkoop actie hoef je niet te kiezen; koop twee zilveren juwelen en krijg 50% korting op het goedkoopste stuk.

Winkelmand

loader
Top