Handige tips om jouw sieraden te bewaren

Handige tips om jouw sieraden te bewaren

Iedereen met een oog voor esthetiek en een passie voor styling valt eraan ten prooi: een fraaie collectie juwelen. Ze zijn de finishing touch voor iedere outfit, zorgen voor die prachtige luxueuze look op een bijzondere gelegenheid en zijn simpelweg leuk om iedere dag uit te kiezen.

Geen wonder dat liefhebbers al gauw over een uitgebreid gamma beschikken. Kettingen en hangers, armbanden, ringen en oorbellen – voor iedere stijl is er ontzettend veel keuze.

Als jij jezelf tot deze categorie rekent, ben je wellicht gehecht aan jouw zorgvuldig uitgezochte sieraden. Hoe je je juwelen zo lang mogelijk op hun mooist houdt, ontdek je in deze blog.

1. Kies voor een prachtige juwelendoos

Je bewaart je kostbare sieraden best op een schone en droge plaats. Een juwelendoosje (of ander doosje bekleed met stof) is daarvoor de uitgelezen plek. Besteed je liever niet veel geld aan een speciale opbergdoos ? Wikkel dan elk juweel afzonderlijk in zacht vloeipapier.

Wanneer je een juweel koopt (of nog beter: krijgt!) ontvang je meestal een doosje, zakje of etui waarin je sieraad verpakt zit. Deze bewaring is vaak de beste voor jouw pronkstuk: het is precies ontworpen met de juiste afwerkingslaag om dat specifieke juwel optimaal te beschermen. Zachte stoffen en/of een anti-aanslaglaag laten je sieraad er langer als nieuw uitzien.

Er bestaan ook tal van hangmodules die er weliswaar heel leuk kunnen uitzien, maar zo exposeer je je juwelen voortdurend aan de lucht. Na een tijdje riskeer je verkleuringen.

Tip: bewaar je juwelen beter niet in de badkamer, omwille van de hogere (lucht)vochtigheidsgraag daar. Een plekje in de buurt van je dressing of kleerkast loont zich uitstekend voor het samenstellen van de ideale outfit – tot in de puntjes verzorgd.

Handige tips om jouw sieraden te bewaren

2. Organiseer je juwelen

Heb je de perfecte juwelendoos voor jouw sieraden gevonden? Dan vind je het vast heerlijk om al je kostbaarheden daarin netjes uit te stallen. Soort per soort is altijd een goed idee, je hebt dan in één oogopslag meteen een overview van je hele collectie. Het spaart je tijd uit, helpt je snel vergelijken en kiezen en stiekem is het ook gewoon leuk om te doen.

Enkele handige organisatietips:

  • Rangschik je oorbellen van kort naar lang
  • Voorzie aparte vakjes per gelegenheid

Maak er een goede gewoonte van om je juwelen iedere avond weer netjes op hun plek op te bergen. Zo voorkom je dat je stukken niet meer terugvindt – nét op het ogenblik dat je hen nodig hebt.

3. Afsluiten en schoonmaken

Sommige juwelen hebben de neiging te verkleuren, vooral niet-massief gouden of zilveren stuks. Afhankelijk van de zuurtegraad van je huid gebeurt dat bij de één sneller dan de ander. Door deze voortdurende blootstelling kan je zilveren juweel beginnen oxideren en een zwarte schijn of verkleuring vertonen. Ook je gouden sieraden kunnen na verloop van tijd een doffe schijn krijgen.

Daarnaast worden juwelen die je vaak draagt – vooral ringen en oorbellen – ook gewoon vuil door het dagelijks gebruik, zweten of ander residu. Zelfs parfum, crèmes en haarlak kunnen een aanslag zijn op de glans van je favoriete sieraad. Ook chloor- en zeewater zijn niet de beste vrienden van goud en zilver. Om die reden laat je ze best even buiten de juwelendoos aan de lucht drogen voordat je ze weer terug opbergt in de juwelendoos.

Zijn jouw juwelen toch ten prooi gevallen aan verkleuring of een doffe schijn? Dan kan je ze gerust eens aan een grondige schoonmaakbeurt onderwerpen. Bij het aankopen doe je er daarom goed aan de juwelenhandelaar om advies te vragen. Sommige stenen reageren vreemd op bepaalde middelen en niet ieder chemisch middel is geschikt voor het reinigen van sieraden. Probeer er daarom op te letten je juwelen niet te dragen bij het schoonmaken, afwassen of ramen poetsen.

Tip: een jaarlijkse “onderhoudsbeurt” bij je juwelenmaker is geen overbodige luxe. Eventuele kleine haperingen of beschadigingen kunnen zo worden verholpen en als specialist in de materie worden je juwelen weer als nieuw gepoetst. Een opknapbeurt van juwelen is altijd gratis bij Elke Van Herck voor juwelen die bij ons zijn aangekocht.

Ga je liever zelf aan de slag? Dan vind je verschillende specifieke producten voor iedere edelmetaal. Met een badje van heet water, groene zeep en ammonia kom je al een heel eind: deze cocktail werkt ontvettend, lost de oxidatie op en reinigt je juweel. Laat ze even weken en poets na met een zachte tandenborstel. Zo herwinnen je juwelen eenvoudig hun originele glans.

Heb je nog andere vragen om zo lang mogelijk van je sieraden te kunnen genieten? Stel ze dan gerust via ons contactformulier. Wij helpen je graag verder.

Handige tips om jouw sieraden te bewaren

Je bewaart je kostbare sieraden best op een schone en droge plaats, een juwelendoosje is daarvoor de uitgelezen plek.

Diamant in al zijn facetten: het verschil tussen “Salt & Pepper” diamant en witte diamant

Salt & Pepper diamanten, je kan er niet meer omheen. Is het wel echte diamant? En wat is het verschil met de klassieke witte diamant?

Winkelmand

loader
Top